Vejledning, tips og tricks

Klipning af græsplæne: Vælg den rigtige klippehøjde.

Klipning af græsplæne: Vælg den rigtige klippehøjde.

Klippevejledning, 

Vælg den rigtige klippehøjde.

Det er meget vigtigt at vælge den rigtige klippehøjde, hvis du vil have en sund og velplejet græsplæne. Den allervigtigste regel er at klippe højst en tredjedel af græsset ad gangen. Hvis du klipper mere, vil du svække græsset og få det til at se gult og kedeligt ud. Det kan også medføre ujævn vækst og en tueformet græsplæne. Hvis græsset er blevet for langt, skal du klippe det i flere omgange.

Du kan starte med at måle græsset længde med en tommestok, eller et andet måleredskab. Derefter kan du klippe en tredjedel af græsset, hold denne længde i den første uge.

Derefter indstilles klippehøjden ned og græsset klippes 2-3 gange i uge 2. Sådan forsætter man til man er nede i 3-4 cm højde, som er den anbefalede klippehøjde, for ikke at stresse græsset for meget. Jo kortere græsset er, desto mere stresser du det og desto mere skal græsplæne plejes. Skift klippe retning for hvert klip.

Der er også større risiko for sygedomme i græsplænen. Det afhænger også hvilken tid på året.

I efteråret, anbefaler vi ligeledes at græsplænen max vokser til 5-7 cm. På den måde holder du din græsplæne nede og det giver en mere flot, sund og tæt plæne på sigt. Husk også at fjerne græs afklippet fra græsplænen, hvis du bruger en motorplæneklipper. Hvis der er klumper af græs tilbage, kan det skabe rådne pletter og ødelægge græsplænens udseende.

Robotplæneklipper – VIGTIG INFO:


Hvis du har købt en robotplæneklipper, er det vigtigt at skifte de små, aftagelige knive hver 3. uge. Hvis det er en fast kniv, skal den slibes 2 gange om året. Hvis dette ikke gøres, vil græsset blive flosset og hvidt. Vær sikker på at læse stykket om "Tørke", så du kan hjælpe græsset igennem tørkeperioder. Flere glemmer at slukke for deres robotplæneklipper. En robotplæneklipper må ikke køre i frostvejr eller ved rimfrost, som kan forekomme i marts, april og oktober.

Hvis ”Tørken” allerede har indfundet sig, anbefaler vi at du hæver klippe højden samt at du bruger afspænding middel til at få dit græs hurtigere stabil igen. Er du i tvivl om hvordan tørke ser ud, hvad afspændingsmiddel er og hvordan det bruges. kan du Læs mere om Afspænding på  afsnittet om ”tørke”.

Klippehøjder anbefales som følger:

Marts: 4-5 cm

April: 3-4 cm

Maj-september: 3-4 cm

Oktober - Februar : 5-7 cm

Afslut altid med den højeste klippehøjde ved sidste klipning af sæsonen for at styrke græssets modstandsdygtighed gennem vinteren.

En robotplæneklipper skal køre så meget som muligt, når græsset har god vækst. Når græsset har god vækst, kan du lade robotplæneklipperen køre hver dag. Græsset kan sagtens tåle det, og det vil give en mere tæt græsplæne. Ved opstarten i marts og april kan du lade den køre 2-3 gange om ugen. Det samme gælder i oktober.


Robotplæneklipperen bør ikke starte før kl. 9:00. Vent altid med at lade den starte, indtil morgenduggen er væk. Hvis du vil fjerne morgenduggen hurtigere, eller lægger din græsplæne i meget skygge så duggen har svært ved at forsvinde, anbefaler vi at du enten vander græsplænen, bruger en dugbørste eller et reb til at fjerne duggen med. Dette vil give det flotteste resultat, mindre chance for sygdomme og knivene vil holde længere.

Vedligeholdelse af din robotplæneklipper:

Det er afgørende, og det er vigtigt at følge nogle simple regler. Skift de små, aftagelige knive hver 4. uge for at sikre optimal klipning. Hvis det er en fast kniv, skal den slibes 3 gange om året for at undgå en flosset og hvid græsflade.

Er du i tvivl, så tjek vores videoer, hvor vi viser og forklare det hele.

Ligeledes er du altid velkommen til at skrive til os. Vi har eksperter til at hjælpe med at svare dig på dine spørgsmål.

Vær opmærksom på tørkeperioder og hjælpe græsset igennem dem. Læs om tørkeforhold og husk at slukke for robotplæneklipperen ved frost og rimfrost, som typisk kan opstå i januar, februar og november.

I disse måneder anbefales følgende klippehøjder:

Marts: 4-5 cm

April: 3-4 cm

Maj- September: 3-4 cm

Oktober - Februar : 5-7 cm


Få det bedste resultat ved at afslutte med den højeste klippehøjde ved sidste klipning af sæsonen og ved at lade robotplæneklipperen køre så meget som som muligt, når græsset har en god vækst. I perioder med god græsvækst kan du lade den køre hver anden dag, mens du i januar og februar kan lade den køre 2-3 gange om ugen.

Start ikke før kl. 10:00 for at undgå morgendug og forlænge knivenes levetid. Få det bedste resultat ved at vælge et tidspunkt, hvor græsset er helt tørt.

Motorklipper.

Husk at slibe din græsslåmaskines kniv i juni og oktober, inden du laver den sidste klipning. I marts og april bør du klippe dit græs mindst 6-7 cm højt, og gerne på den højeste indstilling.

Fra maj til september bør du klippe det til en højde på 5 cm. Hvis du ønsker en lavere klippehøjde i vækstsæsonen, skal du klippe græsset 3-4 gange om ugen. Hvis du klipper det mindre ofte, vil du fjerne for meget græs ad gangen, hvilket vil give et dårligt resultat.

I oktober bør du klippe græsset til 6 cm, og altid afslutte med den højeste indstilling og slibe kniven, så den er skarp. Dette er vigtigt for græssets sundhed, når det går i dvale om vinteren.

Vi anbefaler, at du starter med at klippe græsset i April, når væksten begynder, og slutter i oktober. På denne måde følger du græssets naturlige vækstcyklus og vil opnå det bedste resultat.

Det er vigtigt at huske, at græsset ikke kan klippes i frostvejr eller ved rimfrost. Hvis du bruger en motorklipper, er det vigtigt at undgå at klippe græsset, når det regner. Dette vil give det bedste resultat, og undgå at efterladte græsklipperne i klatter på græsplænen.

Når græsset vokser godt, skal du klippe det mindst 2-3 gange om ugen, og helst 3 gange. Hvis du ikke kan klippe det så ofte, kan du ikke forvente det bedste resultat. En robotplæneklipper kan være en god investering, hvis du har mulighed for det. Hvis ikke, skal du forsøge at klippe græsset mindst 2 gange om ugen.

Husk at læse afsnittet om "Tørke" på denne side, så du kan hjælpe dit græs i tørkeperioder.

Tidligere
Bekæmp Ukrudt: Gødningsprodukter Før Ukrudtsmidler
Næste
Bekæmpelse af Kløver i Græsplænen: En Praktisk Guide